fbpx

Táblás kerítésből kutya kennel

Erre is jó a táblás kerítés! Van olyan élethelyzet, amikor kedvencünket biztonsággal „rács” mögé kell zárnunk. Olyan helyet kell kialakítani neki az udvarban, ahol megfelelő tér áll a rendelkezésére, szemmel tarthatja a környezetét, mégis elszeparáltan, pl. a virágos kert veszélyeztetése vagy a vendégek megzavarása nélkül tartózkodhat. Fontos megjegyezni, hogy a legjobban kialakított kennel sem helyettesíti a kutyákkal történő rendszeres foglalkozást. A kutyánval folyamatosan foglalkozni kell, mozgásigényük hatalmas, szeretnek játszani, futni, kirándulni a természetben.

Táblás kerítésből, kutya kennel
3D táblás kerítésből kutya kennel
3D táblás kerítés rögzítése
3D táblás kerítés biztonságos rögzítése

Hogyan készítsünk kutya kennelt táblás kerítésből?

Mielőtt elkezdené a munkát gondoljon át néhány dolgot:

  • válassza ki a kennel helyét
  • tervezze meg a méretét, legyen elég helye a kutyának vagy kutyáknak, legyen mozgástere
  • döntse el milyen anyagokból tudja elkészíteni a kennelt

A kennel alja ne döngölt föld legyen, hanem olyan anyag, amit könnyű fertőtleníteni. Javasoljuk, hogy könnyen eltávolítható fa padlót készítsen – ezt akár használt raklapból is kialakíthatja. Ez megfelelő fekvővelületet ad, elvezeti a vizet és folyamatosan szellőzik ezért nem korhad el. Megvédi a kutyát a hidegtől és melegtől, nem sárosodik és könnyen tisztítható is. A beton aljzatot nem javasoljuk, árt az eb talpának, szőrének, izületeinek, nagyon fel tud melegedni, nem szellőzik, a víz megáll rajta, idővel szétfagyhat.

Kutyák minimális férőhelyét kormányrendelet szabályozza. A jogszabály bevezette a kutyák súlyától függő minimális férőhelyet, illetve lánchosszúságot is. Amennyiben ebet futólánccal vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 m-nél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél. A kikötésnél a lánc kutyához történő rögzítéséhez kizárólag nyakörv vagy hám használható.

  • kistestű eb (max. 20 kg) – minimum 10 m2
  • közepes testű eb (20 kg-40 kg) – minimum 15 m2
  • nagytestű eb (nagyobb, mint 40 kg) – minimum 20 m2

Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 m akadálytalanul használható területet kell biztosítani.

A kerítések gondozást nem igényelnek, 10 év garancia jár hozzájuk. Telepítésük viszonylag egyszerű, akár házilag is megoldható, ha van kézügyeség, némi műszaki véna otthon, illetve néhány szerszám. Szükséges eszközök: vízmérték, zsinórmérték, ásó/talajfúró, lapát, zsákos beton, betonkeverő, csavarbehajtó.

Egy kultúrált kutyakennel nemcsak az állattartást minősíti, hanem a tulajdonos esztétikai érzékét is.