fbpx

A világ leghosszabb kerítése?

Az emberiség egyik legnagyobb építészeti csodája a Kínai Nagy Fal, amelyet a távoli múltban az ország északi határának védelmére építettek. A Nagy Fal a mai napig egy olyan ikonikus szerkezet, amely nem csak Kína, hanem az egész világ egyik legfontosabb turisztikai látnivalója.

De mi köze van a Kínai Nagy Falnak a kerítésekhez?

A Kínai Nagy Fal funkciója megegyezik a kerítésekével, amelyeket nap mint nap használunk. Mindkét építmény célja a határok védelme és mindkettő megakadályozza a külső, nem kívánatos emberek vagy állatok bejutását az adott területre.

A kerítések és a Nagy Fal közötti alapvető különbség az, hogy míg a kerítések pár 10 métertől, pár 100 méteres hosszig terjednek, kisebbek és kevésbé masszívak, viszonylag könnyen legyőzhető akadályok, addig a Nagy Fal sok ezer kilométeren keresztül képez szinte áthatolhatatlan határvonalat.

A Nagy Falat egy összefüggő védelmi rendszerként építették, hogy megvédje Kínát, elsősorban az északról érkező különböző nomád népek támadásaitól. A védelmi funkciók mellett szabályozta a kereskedelmet, az emberek és áruk mozgását

Photo by William Olivieri on Unsplash

A Kínai Nagy Fal hatalmas méretei miatt megépítése számos technikai és logisztikai kihívással járt. A domborzat változása, az időjárási viszonyok és a hatalmas munkaerő-igény elképesztő terheket rótt a falon dolgozó munkásokra és vezetőikre. A munka során több millió ember dolgozott rajta, egy-egy szakasz építése több évtizedig is eltartott, a felmerült költségeket megbecsülni is lehetetlen.

Építésekor különböző anyagokat használtak, például eleinte döngölt földet, majd kőtömböket, agyagot, téglát és faanyagot is. A fal több szakaszban épült. A kínai nagy fal építése több mint 2000 évig tartott és több szakaszból állt, melyeket különböző kínai dinasztiák építettek. Az építkezés a Zhou, a Qin, a Han, az észak- és dél-dinasztiaok, a Ming és a Qing dinasztiák idején zajlott. Az egyes dinasztiák építették a fal különböző szakaszait, és számos szakaszt újraépítettek vagy bővítettek.

A Nagy Fal méretei

A fal átlagos magassága 6-8 méter, szélessége pedig 4-5 méter. A falon ellenőrző pontok, megfigyelő tornyok és bástyák rendszere található – a becslések szerint 25.000 ilyen létezett összesen. Ezek a pontok egymással jelzőtűzek és füstjelek segítségével kommunikáltak. Az elkészült “kerítés” hossza összesen több mint 21 000 km, azonban a legtöbb turistát fogadó, legismertebb szakaszának hossza körülbelül 8850 km.

Photo by William Christen on Unsplash

Az építmény kiemelkedő jelentőségű a kínai kultúrában és történelemben, és világörökségi helyszínként is szerepel.

A Kínai Nagy Fal a mai napig áll, bár az évszázadok során számos helyen elpusztult vagy leromlott az állapota. Egyes szakaszait rendszeresen felújítják, karbantartják, így a mai napig is igazi látványosság.

Napjainkban a Kínai Nagy Falat turisták milliói látogatják, a látványa lenyűgöző élmény még filmen vagy fényképen is.

Látszik e a Holdról?

Egyesek állítják, hogy a Kínai Nagy Fal akkora, hogy még a holdról is látszik. Ezt az állítást azonban cáfolták, méretei nem elegendőek ahhoz, hogy a holdról szabad szemmel látható legyen. Az viszont egyértelmű, hogy a Nemzetközi Ürállomásról (ISS) szabad szemmel is kivehető a Nagy Fal, bár az ürhajósok szerint tudni kell, hogy pontosan hol kell keresni.

Mondhatjuk, hogy a kínai nagy fal a világ leghosszabb kerítése?

Mivel funkciójában és technikai megoldásaiban is hasonlít a kerítésekhez és kétségkívül nincs ennél hosszabb építmény a világon, ezért kijelenthetjük, hogy a Kínai Nagy Fal a világ leghosszabb kerítése.